top of page
2c7d52302791d25c648decb5d2e1e6a9.jpg

Van Senter Cloes tot Sintpaleis

Sinterklaas is altijd een belangrijke heilige geweest in onze streken. De verhalen, de liedjes, het vieren en vereren van Sint-Nicolaas maken van het Sinterklaasfeest nationaal erfgoed.

Rechtstreekse aanleiding voor deze lezing en bijhorende publicatie was het moment dat ons ter ore kwam dat er zo’n 750 jaar geleden een stuk grond , liggend in de buurt van Alden Biesen, vernoemd werd naar Sint-Nicolaas nl. het Senter Cloes Bunre. Voor ons als organisatoren was dat meteen een gedachte die onze verbeelding prikkelde. Immers, hiermee werd onomstotelijk bewezen dat Sinterklaas reeds vele eeuwen een geliefde heilige was in onze streek. Het kon dan ook geen toeval zijn dat reeds vele jaren (in 2022 al voor de 23ste keer) Sinterklaas groots ontvangen wordt in Alden Biesen, in het enige, echte Sintpaleis. Te weten dat er een lijn loopt doorheen de tijd waarin de figuur van Sinterklaas wordt geëerd en gevierd, maakte voor ons de cirkel rond.


Dit verhaal moest verteld worden!


Samen met Depot d’Histoires werden de sporen van de H. Nicolaas in Bilzen en Haspengouw gezocht. Dat leidde tot een mooie verzameling van vele kunstzinnige religieuze voorstellingen. Dit alles werd gekoppeld aan de wijze waarop ’t Sintpaleis jaar na jaar in zijn voorstellingen de legendes, verhalen en tradities van het Sinterklaasfeest verwerkt en zo op een hedendaagse manier het Sinterklaas vieren vorm geeft.

 

Praktisch

Donderdag, 17 november 2022 – Alden Biesen , Rijschool

Ticketprijs: 10 euro

Doelgroep: Sinterklaasfans vanaf 12 tot 99

 

Een must voor iedere Sinterklaasfan!

Bestel HIER je tickets

bottom of page